Olejek z drzewa herbacianego. Krzew z Australii i jego właściwości

Olejek z drzewa herbacianego i jego właściwości oraz zastosowanie
Olejek z drzewa herbacianego i jego właściwości oraz zastosowanie
Olejek z drzewa herbacianego nawet nie pachnie jak herbata, którą parzymy sobie do kolacji czy śniadania. Krzew, z którego uzyskuje się olejek, pochodzi z Australii. Rdzenni mieszkańcy Antypodów od kilku wieków używają olejku z drzewa herbacianego jako sposobu na różne dolegliwości. Dzięki temu, że możemy dostać go w aptece, mamy szansę wypróbować magiczny lek Aborygenów.

Właściwości olejku z drzewa herbacianego

Aborygeni wykorzystywali olejek z drzewa herbacianego między innymi do dezynfekcji ran. Do produkcji olejku wykorzystuje się gałązki i liście krzewu. Jego skład gwarantuje liczne właściwości dla zdrowia i urody.

Olejek posiada właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne, co wykorzystuje się chociażby przy stanach zapalnych dziąseł. Jeśli stosujemy go do dezynfekcji ran, warto wiedzieć, że działa także przeciwzapalnie. Inhalacje z użyciem olejku z drzewa herbacianego polecane są w przypadku infekcji dróg oddechowych, a także przy bólu głowy, kaszlu oraz problemach z zatokami. Jego ziołowy zapach przynosi ulgę również w przypadku przeziębienia. Warto wypróbować go w walce z opuchlizną spowodowaną ukąszeniem owada. Pomaga też pozbyć się opryszczki.

Olejek herbaciany aplikowany na skórę (stosowane miejscowo) działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie na zakażenia takie jak trądzik, infekcje grzybicze paznokci (grzybica paznokci), wszawica, świerzb, grzybica (grzybicy stóp). Jest również stosowany miejscowo jako środek antyseptyczny na uszkodzenia skóry – przecięcia i otarcia, na oparzenia, ukąszenia i użądlenia owadów, czyraki, nawracające infekcje pochwy, bóle zębów, opryszczkę wargową, infekcje jamy ustnej i nosa, ból gardła i infekcje ucha, takie jak zapalenie ucha środkowego i zapalenie ucha zewnętrznego.

Pamiętaj o rozcieńczaniu!

Warto pamiętać, że olejków eterycznych nie powinno się stosować bez rozcieńczenia. W przypadku inhalacji dodajemy kilka kropli do wody, podobnie w momencie, gdy chcemy zrobić okład na skórze lub przemyć twarz. Mimo, że olejek z drzewa herbacianego uznaje się za jeden z tych, które nie wymagają rozcieńczania w małych ilościach, nie warto ryzykować i wcierać systematycznie w skronie olejku nie rozrzedzonego w wodzie.

Na pękające pięty i grzybicę stóp

Warto wypróbować olejek z drzewa herbacianego, jeśli mamy problemy z pękającymi piętami. Stosuje się go też przy zwalczaniu grzybicy stóp i paznokcie. Znanym zastosowaniem olejku jest pokonywanie problemów z nasilonym poceniem się stóp. Olejek z drzewa herbacianego stosuje się zarówno w kosmetykach ze sklepu, jak tez w domowych mieszankach mających przywrócić piękny wygląd stopom oraz komfort związany z ograniczonym poceniem się. Przyjemny zapach olejku sprzyja przygotowywaniu domowych mikstur i ich stosowaniu.

Zastosowanie w kosmetyce

W kosmetyce olejek z drzewa herbacianego znalazł zastosowanie w preparatach, które regulują pracę gruczołów łojowych. Wykorzystuje się go też w produktach, których celem jest zlikwidowanie trądziku. Skóra twarzy jest elastyczna, a olejek wykazuje też działanie regenerujące oraz nawilżające. Stosuje się go także w preparatach przeznaczonych do walki z łupieżem. Poza szamponami przeciwłupieżowymi, olejek z drzewa herbacianego znajdziemy w tych przeznaczonych do przetłuszczonych włosów.

Olejek z drzewa herbacianego poleca się osobom cierpiącym na alergię i astmę. Można dodawać go do prania, spryskiwać nim pościel czy nawet wykorzystywać jako dodatek do wody, którą myjemy blaty kuchenne lub stoły. Dzięki swoim właściwościom zabija on roztocza, które są bardzo częstą przyczyną reakcji alergicznych i ataków duszności. Niektórzy stosują roztwór z olejku, aby pozbyć się pleśni lub dodają go do wody myjąc lodówkę bez powłoki antybakteryjnej.

Jak stosować olejek herbaciany?

  • Nie należy spożywać olejku z drzewa herbacianego. Olej powinien być podawany wyłącznie zewnętrznie.
  • Należy wykazywać ostrożność przy stosowaniu olejek z drzewa herbacianego wokół obszarów wrażliwych, takich jak oczy, błony śluzowe i narządy płciowe.
  • Jeśli mamy wrażliwą skórę, olejek z drzewa herbacianego może powodować podrażnienia skóry, zaczerwienienie i świąd.
  • Olejek z drzewa herbacianego nie jest bezpieczny do stosowania przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią.

Zastosowanie w aromaterapii

  • do kąpieli – działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybiczo, z powodzeniem stosowany przy zakażeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniu, grypie czy anginę; stanowi skuteczną broń w walce z trądzikiem, pobudza układ odpornościowy, pielęgnuje skórę;
  • do inhalacji – działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, stosowany przy zakażeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniu, grypie czy anginę, pobudza układ odpornościowy;
  • do masażu – działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybiczo, z powodzeniem stosowany przy zakażeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniu, grypie czy anginę; stanowi skuteczną broń w walce z trądzikiem, pobudza układ odpornościowy, pielęgnuje skórę.

Co interesuje użytkowników:

  • olejek herbaciany
  • olejek z drzewa herbacianego w ciąży
  • olejek z drzewa herbacianego
  • olejek z drzewa herbacianego zastosowanie
  • olejek herbaciany w ciąży
  • olejek herbaciany zastosowanie
  • olejek z drzewa herbaciango
  • olejek herbaciany na nużeńca
  • olej herbaciany
  • olejekherbacianyzastosowanie

Zostaw opinię

Twój adres email nie będzie publikowany. Pola obowiązkowe zaznaczone są znakiem *